Jak tworzyć piękne ogrody na tarasach i balkonach?
Głównymi składnikami smaku w winogronie są cukry, kwasy i polifenole. Te trzy związki dają winu trzy z pięciu bazowych smaków: słodki, kwasowy i gorzki. W dowolnym bądź też razie, istnieje kolosalna ilość substancji w gronach, które gwarantują smak. Substancje te są aktualne w drobnych ilościach (ocenianych niekiedy w milionowych fragmentach). Wszystkie te substancje dają gronom charakterystyczny smak, określany, jako smak fundamentalny. Smak podstawowy charakteryzuje każdą odmianę winorośli. Większa część składników smakowych odkrywają się położone w wewnętrznej części skórki grona. Właśnie dlatego istotne jest, żeby tłoczenie absorbowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia fundamentalnego smaku każdemu winu – wina. Wypada rozróżnić między aromatem a bukietem. Aromat jest specyficznym zapachem pochodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, podczas gdy bukiet jest specyficznym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego winogrona posiadają ten sam aromat, jakkolwiek odmienny bukiet.
3. Kliknij dla szczegółów
4. Kliknij
5. Znajdź tutaj Jak tworzyć piękne ogrody na tarasach i balkonach?